dilluns, 6 de maig del 2013

SANT MARTÍ DE BROCÀ. GUARDIOLA DE BERGUEDÀ.

TERRA BERGUEDANA.

Sant Martí de Brocà es situada a tramuntana en el terme municipal de Guardiola de Berguedà.  a uns 900 m. d’alçada al vessant de la muntanya de Sant Marc. Davant seu hi ha la vall del Llobregat i Sant Llorenç de Guardiola (prop Bagà). Aquesta vall va pertànyer sempre al comtat de Cerdanya.


L’antic poble de Brocà és esmentat des de l’any 840 en l’acta de consagració de la catedral d’Urgell amb el nom de la vall “Vaguranense i l’any 889 amb el nom de “balle Bucaranense”. Al segle IX hom anomenava la vall de Brocà, la vall del Bastareny i també la de Lillet.

L’any 889 el prevere Ariolf donava al monestir de Ripoll diferents alous i dominis entre ells sant Martí de Brocà. Tot i la presència del monestir de Ripoll el lloc pertanyia prioritàriament al monestir de Sant Llorenç. 
 
L’església va ser consagrada l’any 1081 segons consta en un acta desapareguda en el segle XX.

L’any 1294 el baró Galceran de Pinós reconeixia al l’abat Berenguer IV de Sant Llorenç prop Bagà que havia procedit injustament en exercir la seva jurisdicció baronial sobre el lloc de Sti. Martini de Broca.

La categoria parroquial de l’església quedà confirmada l’any 1312 en el curs de la visita al deganat de Berga. Al segle XVIII i començament del següent foren efectuades obres que modificaren l’aspecte exterior: nova rectoria annexa al mur de ponent, nova porta i façana al mur de migjorn i altres...

L’edifici té una sola nau coronada per una capçalera formada per un absis central a llevant i dues capelles que donen al conjunt la forma d’una creu llatina.

La nau és coberta amb volta apuntada. Un arc triomfal d’accés a l’absis sosté el campanar d’espadanya d’un sol ull.

El mur exterior de l’absis és bellament ornamentat amb arcuacions cegues força singulars.

La porta original devia trobar-se en el mur de migdia però en el segle XIX fou oberta la porta moderna.


El 25 d’abril, festivitat de sant Marc, és fa un aplec i després de la missa es reparteix el panet de Sant Marc.

Tant Brocà com Gavarrós formaven part de la baronia de Pinòs i al segle XVIII passaren a mans dels ducs d’Alba.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada