dijous, 4 de setembre del 2014

SANT MARC DE CAL BASSACS. GIRONELLA. BERGUEDÀ.

TERRA BERGUEDANA. 

En una de les nostres sortides per fer una lleugera caminada teníem com a punt de sortida l’església de Sant Marc de cal Bassacs. Ja una vegada in situ la visitàvem i fotografiàvem. 

 
L'actual nucli habitat de Cal Bassacs deu el seu naixement a la creació de la Colònia Industrial Teixidor-Bassacs a les darreries del segle XIX. Al mateix temps l'augment de població també fou provocat per l'arribada del carrilet i el pas de la carretera de Barcelona a Berga i Castellar de N'Hug.  

Els habitants de Cal Bassacs patiren molt fortament el procés de desindustrialització del tèxtil que afectà la comarca del Berguedà i les comarques veïnes. Això va provocar una diversificació de l'economia local. 

 
Malauradament les notícies històriques d’aquesta església sota l’advocació de Sant Marc són molt escasses. Les primeres referències són d'època moderna, quan les masies veïnes col·laboren en la construcció de l'actual capella, al segle XVIII. De fet, a finals del segle XVII, ni tant sols s'esmenta com a sufragània de la parroquial de santa Eulàlia de Gironella. 

El lloc és un tranquil emplaçament prop de cal Bassacs on se sap que des de fa molt temps hi ha hagut un espai dedicat al culte religiós. Situat al capdamunt d’un turonet trobem aquesta església construïda el segle XVIII; concretament el 1749, segons indica una pedra de cantonada de l’edifici; quan es construí la capella que ens ha arribat als nostres dies.

L’edifici d'una sola nau, és adossat a un penyal que fa la funció d'absis. Aquest penyal, considerat un eremitori del segle IX-X, és de forma piramidal a l'exterior i còncava a l'interior, i és precedit per una obertura d'arc de mig punt i amb una finestra oberta a llevant formada per tres blocs monolítics. Segons sembla, aquesta roca havia estat excavada, com a mínim des del segle IX, per ser utilitzada com a eremitori per al culte a Déu o com a espai de reflexió i misticisme. Actualment exerceix de sagristia. 

El 1853 la nau fou reforçada amb dos contraforts laterals per tal de contrarestar el pes de la volta.  

La façana té un petit campanar d'espadanya, un òcul central i, protegida per un porxo, una porta d'arc de mig punt adovellat, emmarcada per un guardapols i amb gravats (segles XIII-XIV) que reprodueixen un castell. 

 
Gravats o grafits : És molt difícil determinar la data precisa. Per la temàtica utilitzada en la representació (castells únicament) podria tractar-se d'un treball baix medieval o posterior pertanyen al segle XIII o XIV degut a les grans reminiscències i permanència del Romànic en aquesta comarca. Els gravats són a la clau de l'arc i als salmers. Un mateix dibuix es reprodueix seguint la tipologia d'un castell de tres cossos coronat per merlets triangulars i amb un portal de mig punt al bell mig. Diferents nivells de relleu marquen les parts dels castells: relleu més gran al dibuix de la porta i dels merlets i nivell menys incisiu a l'hora de dibuixar els carreus del castell.  

Molt a prop de l'eremitori hi ha restes d'un probablement hàbitat medieval. Per altra banda, és interessant descobrir que a pocs metres hi ha les restes d’un antic edifici del qual no se’n pot identificar la funció. Adossat a la roca hi trobem els vestigis d’una antiga construcció amb coberta i dos pisos. Excavats a la pedra, hi ha les restes d’un sepulcre i d’una gran escala. 


Aplec de Sant Marc. Vot del poble de Gironella a Sant Marc. Se celebra el 25 d'abril des de temps immemorials. En la celebració es fa una Missa, benedicció del pa de Sant Marc i repartiment de coca i xocolata i una taronja. Hi acudeixen totes les escoles del municipi. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada