dijous, 25 de setembre del 2014

SANTA MARIA DE LA CABANASSA. ALTA CERDANYA.

TERRES D’ALTA CERDANYA. 

Donant voltes en recerca d’esglésies, majoritàriament romàniques, passàvem pel poble de la Canabassa i malgrat que l’estil de l’edifici és neogòtic no podíem deixar de conèixer el poble i la seva església sota l’advocació de Santa Maria.

 
Doncs visitàvem La Cabanassa (Le Cabanasse, nom oficial en francès), (721 h. 2009) abans conegut com  a Caselles o també el Vilar de Caselles. És un municipi al pla de la Perxa, a la dreta de la Tet, que envolta, en gran part, el terme de Montlluís; el riu de Jardó, afluent de la Tet, separa el terme, al sud, del de Sant Pere dels Forcats; a l’oest del coll de la Perxa enclou, encara, un petit sector de la vall de Bolquera, dins la conca del Segre.
 

Etimologia.:  sembla ser que el nom deriva del llatí cabana. El topònim fa pensar també en l’existència d’un possible alberg o hostal, com s’observa moltes vegades al Rosselló durant el segle XIII. 

Al segle X, la Cabanassa s’anomenava Caselles, i el nom evolucionà vers Ces Cases, Cabana, Cabanas de Perticha i, a partir de 1570, l’actual. Fins al 1790 va pertànyer a la "viguerie de Cerdagne" (Sallagosa). 

Les primeres notícies conegudes (segles IX-X) l’anomenen coll o port del Jardó, per referència al riu. Des del segle XI, sabem del nom de la Perxa (Perga, Pertica, Partica). El comte Sunifred donà l’alou a l’abadia de Santa Maria d’Arlès i li encarregà la gestió del pas del coll. Hi fundaren l’església de Santa Maria -segle XII- i l’Hospital –segle XIII- per als vianants, al costat del camí medieval (Via Francisca) 

El poble (1.520 m alt), a l’esquerra del riu de Jardó (les cases de la dreta del riu pertanyen a Sant Pere dels Forcats), és esmentat ja el 965, amb el nom del Vilar de Caselles (denominació substituïda al segle XVI per la de la Cabana). Al nord del poble hi ha l’estació del tren Groc. Dins el terme municipal a més de la Cabanassa, que és el cap, hi ha també el llogaret i antic hospital de la Perxa i el veïnat dels Molins.
 


Església de Santa Maria va ser construïda en 1897 sobre les restes d'una capella de 1754. 

A la Cabanassa es guarda una imatge del segle XVII amb el nom de Santa Maria de la Perxa, protectora dels viatgers. Procedent de l’església del mateix nom que es va esfondrar l’any 1788. 

La construcció de la plaça fortificada de Montlluís a la fi del s XVII afavorí la seva expansió; des de mitjans del segle XIX és centre d’estiueig. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada