dijous, 15 de gener del 2015

ROC DE SANT JOAN I MASIA COR-DE-ROURE. VIVER I SERRATEIX. BERGUEDÀ.

TERRA BERGUEDANA. 

En l’anterior nota ens situaven en el lloc de Montdarn i no voldria deixar d’esmentar dos construccions properes a l’església de Sant Joan. Una és el Roc de Sant Joan situat en la paret rocosa d’un camp proper i l’altra davant per davant de l’església, la masia de Cor-de-roure.  

CAPELLA DEL ROC DE SANT JOAN. 

Diferents interpretacions l'han qualificat de santuari ibero-romà, per una banda, i de capella paleocristiana per l'altra. Per Sant Joan (24 de juny), dia de la festa major de Sant Joan de Montdarn, es fa una processó cap al Roc de Sant Joan: s'ofereix al sant, d'una manera simbòlica, els fruïts de la terra i es canten els Goigs del Patró.
 


Sembla ser la cristianització d'un ritus pagà consistent en la benedicció del blat amb la rosada del dia de sant Joan. Aquesta petita capella-santuari guarda una imatge de Sant Joan.  

El roc de Sant Joan és un petit oratori excavat en una gran roca que conté la imatge del sant. És una petita cova construïda per tres arcs de mig punt formant una arquivolta. Una simple decoració d'estrelles inscrites dins una circumferència apareix sobre la pedra de les arquivoltes. Entre els segles IV i V. 

MASIA DE COR-DE ROURE. 

El topònim Corderoure (Cor-de-Roure) apareix ja a l'Acta de Consagració de Sant Joan de Montdarn de l'any 922. L'abadessa Emma de Sant Joan de les Abadesses donà a l'església de Sant Joan de Montdarn, entre altres coses, la masia de Cor-de-Roure amb el seu hort. Situada en un lloc estratègic dels diferents camins cap el Llobregat i el Cardener, camins que de la muntanya anaven a Serrateix i Cardona, feu la tasca d'Hostal durant molts anys (segle XIX i principis del segle XX).

 
La masia de Corderoure és de planta rectangular i presenta la façana principal orientada al N. El carener és paral·lel a la façana i la teulada a dues aigües. Correspon al tipus i d'estructura de masies clàssiques determinat per Josep Danés.


La porta de mig punt no es troba situada al mig de la façana, sinó descentrada, i les finestres presenten, sobre la llinda, dues dovelles escairades. Els carreus de pedra donen testimoni de l’antiguitat d'aquesta masia. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada