dimarts, 17 de febrer del 2015

RETAULE DE L’ESPERIT SANT. SANT LLORENC DE MORUNYS. SOLSONÈS.

TERRES DEL SOLSONÈS. 

El darrer escrit parlava del retaule de Sant Joan i Sant Miquel i aquesta parlaré de l’altre retaule gótic. El de l’Esperit Sant situat en l’antiga capella dels Apòstols, decorada al segle XVII amb motius musicals perquè albergava el benefici eclesiàstic de l’organista de l’esglèsia.

 
A més del retaule un dels elements que ens cridà l’atenció era el magnífic organ situat a la nau de l’església. Segons paraules del guía és de prodedència francesa. I segons dades trobades és dels més grans i millor conservats de Catalunya. Participa en cicles de música de Lleida.

Dades segons fulletó rebut en el transcurs de la visita. 

El retaule gòtic del Sant Esperit data de les acaballes del segle XIV i fou realitzat pel reconegut pintor barcelonès Pere Serra.  

Originàriament el retaule presidia l’altar funerari dels Còdol, una benestant nissaga de mercaders de la vila relacionats amb l’activitat dels draps de llana. 

La taula central conté una representació de la Pentecosta. A l’esquerra trobem : el esposoris de la Verge, l’Anunciació i el Baptisme de Jesús. A la dreta: l’acusació dels sants Joan i Pere, el martiri llegendari de Sant Joan i la resurrecció de la vídua d’Efes. 

En el cimal hi ha una pintura de Sant Joan escrivint l’Evangeli. 

Actualment restaurat llueix amb tot el seu esplendor.  

Val la pena fer una escapada a Sant Llorenç de Morunys per veure aquesta meravellosa obra. En nostra terra hi ha molts records de la nostra cultura i tradicions, no deixem de conèixer-la.  

Els dos retaules són preciosos i de bon grat m’hauria portat un a casa. Vana creença, però ens van robar el cor. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada