dissabte, 7 de març del 2015

SANT MARTÍ DE TENTELLATGE. NAVÈS. SOLSONÈS.

TERRES DEL SOLSONÈS. 

En el desig de conèixer indrets del nostre país, una afició com una altra, visitàvem l’església de Sant Martí de Tentellatge situada a poc metres de la carretera que des de Berga condueix a Solsona.
 


Tentellatge és un poble disseminat (10 h. 2009) del municipi de Navès (Solsonès), a l’E del terme, al límit amb els de l’Espunyola i Montmajor (Berguedà). 

N'és el centre l’antiga església parroquial de Sant Martí, que s’alça a l’esquerra de la riera de Tentellatge (afluent, per l’esquerra, de l’aigua d’Ora, que neix sota els cingles de Capolat).

 
Consultada Catalunya Romànica ens parla del seu passat romànic actualment amagat sota la nova construcció del segle 

Entre els anys 872 i 878, el comte de Barcelona, Guifré I el Pelós, dugué a terme la reorganització de la vall de Lord, això permeté al bisbe Galderic refer-hi l’organització parroquial. Obtenint a canvi per a les esglésies novament establertes, entre les quals hi havia “Tentellagine”, certs drets que després usurpà el comte Sunifred II d’Urgell i que més tard, l’any 947, el bisbe Guisad II reclamà novament.


Vers l’any 947 sorgiren discrepàncies entre el comte Sunifred d’Urgell, fill de Guifré el Pelós i el bisbe d’Urgell. Aquell reivindicava, per dret d’herència, les parròquies fundades pel seu pare, mentre el bisbe demostrava l’iús continuat dels nomenaments dels rectors que originàriament foren de la mitra. 
Aquesta església figura en una relació d’esglésies del final del segle X o del començament de l’XI, continguda a l’apòcrifa acta de consagració de la Seu d’Urgell. També figura en una relació de béns del monestir de Sant Llorenç de Morunys, de vers l’any 1050. A l’any 1046 aquesta parròquia es trobava infeudada a Arnau Mir de Tost pel bisbe d’Urgell.

 
L’actual Sant Martí de Tentellatge és una església d’estil neoclàssic construïda al segle XVIII. L’edifici és de planta rectangular amb teulada a dues vessants i orientada a llevant.  

La nova construcció aprofita al mur de llevant, una part de l’anterior, on es visible un arc de ferradura molt malmès i tapiat, amb els muntants més tancats que el diàmetre del cercle. Semblen les restes de la primitiva església romànica, que es podria situar dins el segle X.  

Té un gran campanar de tres cossos, la part superior amb parament de pedres tallades i en fileres.  

La porta es troba a la cara est i és de tipus clàssic, amb un petit ull de bou al damunt.

 
El parament és de carreus irregulars units amb morter. Les cantonades del campanar són de pedra picada i tallada. 

Sant Martí de Tentellatge és una edificació religiosa que forma part del Inventari del Patrimoni Arquitectònic Català de Navès (Solsonès). 

Text i recull dades. Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada