dissabte, 4 d’abril del 2015

SANT JORDI DE LLOBERES. GAIÀ. BAGES.

TERRES DEL BAGES. 

Ja visitades les dues esglésies sota l’advocació de Sant Miquel retrocedíem per la mateixa pista de terra per tornar a la carretera de Navàs a Prats de Lluçanès. Però havia, ben visible davant nostre l’església de Sant Jordi de Lloberes, pertanyent al mas del Soler de Lloberes. No podíem fer res més que fer-li una breu visita i fotografiar-la.
 

En molt poca distància passaven d’una comarca a l’altre, Sant Miquel de Terradelles  és berguedana i en canvi Sant Jordi de Lloberes pertany a Gaià, municipi del Bages. 

En un escrit del Centre Excursionista de Navàs trobem una explicació força adient que passem a transcriure: Sant Jordi de Lloberes és trobava en l’antic terme del castell de Gaià. Apareix esmentada l’any 1053, quan fou donada al bisbat de Vic. Ja apareix sota la dedicació a Sant Jordi, la qual cosa fa que sigui la més antiga del bisbat de Vic sota aquesta advocació. 

En un principi fou una capella sufragània de Sant Miquel de Terradelles. Es creu que l’edifici primitiu fou totalment refet, ja que la actual església no correspon a la tipologia pròpia de l’any esmentat. 

Fou cremada durant la Guerra Civil, l’any 1936, i restà sense culte fins que el 1964 fou restaurada pel propietari del mas. 

És una obra romànica tardana de principis del segle XIII, que substitia una altra de més antiga, ja esmentada de l’any 1053. És un edifici construït de manera senzilla i austera.
 


D’una sola nau, coberta amb una volta de pedra força apuntada. Al costat de llevant hi ha un absis semicircular, cobert amb volta de quart d’esfera. 

L’absis és pràcticament tan ample com la nau, però es força més baix degut a l’apuntament de la volta. Aquest fet és veu més clar a l’interior. L’arc de mig punt d’obertura de l’absis queda per sota del punt més alt de la cobertura de la nau.

La portalada d’entrada està formada per blocs de carreus ben treballats que formen un arc de mig punt. Està situada al capdavall de la paret de migjorn. Queda enlairada respecte al sòl i per això hi ha una escala esglaonada per accedir-hi. 

El campanar d’espadanya que corona el mur de ponent és d’un sol ull i és de construcció moderna. 

Una senzilla i però conservada església situada en un lloc amb una amplia panoràmica. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada