dijous, 21 de maig del 2015

MARE DE DÉU D’ER. ALTA CERDANYA.

TERRES D’ALTA CERDANYA. 

Una vegada coneguda la veïna església de Sant Genís les nostres passes s’encaminaren al santuari de la Mare de Déu. Només travessàvem el cementiri, i visitàvem el temple. 

 
Poques són les notícies històriques documentals que han pervingut fins a l’actualitat d’aquest santuari marià del poble d’Er, que depengué eclesiàsticament de l’església parroquial de Sant Genís. A l’interior de la capella, encastada a la paret del cantó  nord prop del cancell d’entrada, es conserva, una llosa amb una inscripció que commemora la consagració de l’església l’any 930 pel bisbe Radulf d’Urgell. Segons Catalunya Romànica hi ha diferents interpretacions del significat i dels noms que apareixen.

Tot i que la inscripció revela l’antiguitat d’aquesta església, l’edifici actual és totalment una obra del segle XVIII, i consta d’una sola nau amb un campanar de torre de base rectangular. 

D’altra banda, aquest santuari conserva una talla romànica de la Mare de Déu, del segle XII. Com passa sovint com altres marededéus de la Cerdanya, gairebé tots els testaments dels segles XIII i XIV contenen alguna deixa a favor seu. 

A l’època de la Revolució Francesa, l’any 1793, l’església fou saquejada per un grup que va extreure del seu interior els ornaments sagrats, els tabernacles i tota mena d’objectes litúrgics, i els van amuntegar a la plaça del poble. La marededéu fou salvada per Francesc Vilar i amagada dins el celler de la primera autoritat municipal fins vinguessin temps millors.
 
La nau és de volta apuntada. Està flanquejada per dues capelles incorporades al segle XVIII igual que el campanar.

L’altar restaurat al 1999 i la talla de fusta de la Mare de Déu estan separats de la nau per una reixa del segle XVI, que sobrevisqué a l’atac dels revolucionaris que cremaren els antics retaules Els nous són d’estil neoclàssic. 

Una particularitat de la nau és la cúpula emmarcada que la recobreix i la claraboia que li dóna llum. 

Damunt l’altar es conserva la talla de fusta de la Mare de Déu de dimensions petites.  

La marededéu és una imatge romànica bruna, de fusta originalment policroma. De gran veneració a la comarca, és objecte de romiatges. Segons la tradició, la imatge hauria estat miraculosament trobada dins d'un arbre, enmig de la neu, en el lloc on s'alçaria posteriorment l'església.  

Segons la tradició  a l'any 1632, i durant una epidèmia de pesta, un home i un infant asseguraren que havien vist la Verge acompanyada de quatre àngels amb ciris sortir de l'església i anar cap al poble; alhora, un altre nen hauria vist la Mare de Déu beneir el poble de Sallagosa, i l'epidèmia s'hauria estroncat sobtadament.

 
Sincerament crec que val la pena viatjar fins a Er i visitar els dos temples. És una població plena de vida per les segones residencies i la propera estació d’esquí de Puigmal. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia. M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada