dimarts, 5 de maig del 2015

NÒSTRA DÒNA DE LA VAL. CAUDIÈRS DE FENOLHET. CATALUNYA NORD

PETJADES PER LA FENOLLEDA  

En una sortida que vam fer a les gorgues de Sant Jaume aparcàvem el cotxe en un lloc o aparcament des on es veia l’església. Després de la excursió a peu ens apropàvem i visitàvem l’església i els seu entorn. La pau regnava  en el recinte i la vam poder admirar amb tranquil·litat. 

L’actual santuari de Nòstra Dòna de la Val és situat a la sortida de l’engorjada vall de Sant Jacme, al sud de la vila de Caudièrs de Fenolhet. Les primeres referencies d’aquesta església es troben en dues butlles atorgades pel papa Sergi IV al novembre de 1011. En una es confirmaren els béns del monestir de Sant Miquel de Cuixà, entre ells un alou “in vallis Sanctae Mariae”. En altra es procedí a confirmar la fundació del monestir de Sant Pèire de Fenolhet. Segons consta en aquesta butlla el comte de Besalú Bernat I Tallaferro havia donat el nou monestir, entre altres béns, amb l’ “ecclesia Sanctae Mariae de Valle”.



L’església de la Val tingué la funció de parroquial de Caudièrs fins que, per la seva situació aïllada a l’extrem meridional del terme, hom decidí l’any 1582 bastir una església parroquial nova al bell mig de la vila de Caudièrs. Fou a partir d’aleshores  que aquesta antiga parròquia esdevingué un santuari. 

L’església actual correspon bàsicament a un edifici del segle XV, d’una sola nau, amb un porxo d’accés i un campanar octogonal; conserva a l’interiro interessants peces de mobiliari litúrgic, com el retaule del  l’altar major, obrat al segle XV en pedra esculpida i policromada, on es representen escenes de la vida de la Mare de Déu. 

Malgrat els anys passats sempre hem guardat les fotografies amb l’esperança de poder escriure alguna cosa d’ella. 

Els records sempre manen en els nostres pensaments. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada