dimarts, 19 de maig del 2015

SANT GENÍS D’ER. ALTA CERDANYA.

TERRES D’ALTA CERDANYA. 

Feia bastant temps que visitàvem el lloc d’Er però no trobava cap informació suficient de les seves esglésies. Aquest cop i gràcies a Catalunya Romànica podem oferir aquesta informació.   

 
Er (en francès Err) és un municipi (660 h. 2009), situat a la baga, que comprèn la vall d’Er fins prop del coll de Lluç. La capçalera d’aquesta és formada pel vessant occidental del Puigmal, on neix el riu d’Er (que en aquest sector pren el nom de l'Aiguaneix), afluent, per l’esquerra, del Segre, al qual desemboca prop de Llívia. La vall és flanquejada al NE per una alineació on es destaca la tossa d’Er (2 350 m alt) i al SW per la tossa del Pas dels Lladres (2 662 m) i la serra de l’Artiga. La major part del territori és cobert pel bosc i pels pasturatges (222 ha).

La consulta etimològica al diccionari Alcover-Moll ens dóna aquesta definició.: de Ezerre, forma amb què apareix designat el dit poblet en l'Acta de consagració de la Seu d'Urgell (primeria del segle IX) i en una inscripció de l'any 930. Ezerre és segurament pre-romà, probablement basc. 

L’església parroquial és situada a la part de tramuntana del terme municipal, a la dreta del riu Er. El poble consta de dos nuclis que són a tocar l’un del l’altre, Er de Baix, arran del riu , i Er de Dalt, sobre una petita elevació. Una de les primeres mencions del lloc i de l’església de Sant Genís  d’Er data de l’any 957 quan l’acòlit Desideri dóna al monestir de Sant Miquel i Sant Germà de Cuixà uns alous que li havien estats cedits en entrar al monestir pel levita Hortal, un dels quals era situat in villa que vocatur Egerre, el qual confrontava per una part amb l’hort de l’església de Sancti Genesii.  

Així mateix, la parròquia d’Er és esmentada en l’Acta de Consagració de Santa Maria de la Seu d’Urgell, datada al 819, tot i que sembla que fou redactada a les darreria del segle X. Posteriorment, l’any 1052, hi ha notícia de la convinença feta entre el bisbe de la Seu, Guillem Guifré, d’una banda, i Ponç Ramon i la seva mare Arsenda, d’altra, segons la qual l’esmentat prelat els concedí ipsa ecclessian Sancti Genesii de Ezerr amb els delmes, les primícies i les oblacions dels fidels, en canvi de determinats drets feudals. Vint anys després , el 1971, el mateix bisbe Guillem Guifré permutà als canonges de Santa Maria d’Urgell l’església de Sancti Genesii de Ezerr amb el seus termes i les seves pertinences, la tercera part de la parròquia de Montellà i el deganat de Cerdanya, per la senyoria del castell de l’Aguda.
 

Per altra banda, l’església d’Er és citada com a parròquia l’any 1163 en una butlla del papa Alexandre III a favor de l’abadia de Sant Martí del Canigó. Al final del segle XII l’església es saquejada pels exercits del comte Ramon Roger de Foix i Arnau, vescomte de Castellbó, defensors de l’heretgia càtara. 

De la darreria del segle XIII, els anys 1279 i 1280, hi ha referència que el capellà d’Er contribuí en l’impost de la dècima recaptada a la diòcesi d’Urgell. Entre els anys 1312 i 1314, consta que la parròquia de Sant Genís d’Er fou visitada pels delegats de l’arquebisbe de Tarragona. 

L’església de Sant Genís és un edifici totalment reconstruït entre els segles XVIII i XIX, com indica la data de 1790 inscrita en la porta d’entrada i la de 1863 gravada en l’arc toral més proper al cor.  

Consta d’una sola nau, coberta amb volta de canó apuntada, i amb tres capelles laterals per banda. A la nau se li va afegir a l’extrem de llevant un presbiteri més ample i un cor a ponent. 

En l’actualitat, del que fou l’edifici d’època romànica, en podria quedar algun element a la part posterior oriental, com es pot observar exteriorment des del cementiri, però de fet aquesta aspecte tan sols podria ser confirmat mitjançant una excavació arqueològica.
 

Segons un rètol a l’entrada a l’espai eclesial Sant Genís i Sant Lluís son els patrons de la vila.
 
Aquesta va ser la nostra coneixença de l’església de Sant Genís i després de voltar pel cementiri que pràcticament la rodeja anàvem a conèixer la segona església situada en el mateixa elevació de terreny. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada