dissabte, 8 d’agost del 2015

MARE DE DÉU DEL CARME DE NEVÀ. TOSES. RIPOLLÈS.

TERRES DEL RIPOLLÈS. 

Després de visitar les restes de l’església de Sant Cristòfol a Nevà, situada a dalt del poble, els nostres ulls albiraven un bell campanar que sobresortia de les teulades del poble. Com el nostre desig és conèixer no ens va quedar més remei que baixar, nosaltres ho van fer a peu, però hi ha altres variants més còmodes.

 


Aquest és un temple de belles proporcions, que al segle XVIII va passar a ser l’església parroquial en substitució de la de Sant Cristòfol. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
El seu harmònic campanar i la senzillesa de formes fan d’ell un edifici completament integrat en el paisatge rural i bucòlic de Nevà.
 
Podem observar aquesta enigmàtica creu a la façana de la església de la Mare de Déu del Carme, al costat dret de l’entrada al temple. També hi ha una creu en baix relleu damunt la porta del campanar datat segons el gravat de sobre la porat del campanar l’any 1906. Popularment es creu que prové de les runes presumiblement càtares dels afores del poble.

A l’interior podrem veure un dels rars exemples de decoració litúrgica del segle XVIII que resten a la Vall de Ribes. 

Aquest església cada any acull concerts del cicle anomenat “Romànic en Viu” 

No he trobat cap dada més, això que m’hagués agradat ja que el lloc és molt agradable, ben urbanitzat i cuidat amb condícia. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada