dijous, 20 d’agost del 2015

SANTUARI DELS OMS. SANT JAUME DE FRONTANYÀ. BERGUEDÀ.

TERRA BERGUEDANA. 

Visitàvem el Santuari dels Oms, situat a poca distancia de Sant Jaume de Frontanyà i fàcil d’accedir per una pista cimentada. Al seu costat una ferma casa de pagès reconvertida actualment en casa de colònies.
 


El santuari (la Mare de Déu dels Oms) és situat a 1 180 m alt., en un coll que separa les aigües de les rieres de Merlès i de Borredà.  

El santuari és un edifici del segle XVIII construït sobre una base romànica del segle XIII. Entre els anys 1410-1411 hi han notícies històriques referents a diferents llegats. L'any 1785 s'acabà la construcció actual. 

És una edificació aïllada situada en un amplia collada i carena coberta de prats, en un paratge compartit per la casa de pagès. És un temple d'una sola nau amb capelles lateral i un gran presbiteri de secció quadrada, coronat amb un llanternó, on s’hi troba el cambril de la Mare de Déu

La façana principal, orientada a migdia, té una àmplia porta de mig punt dovellada i un senzill òcul circular. Al costat de la façana principal s'aixeca un esvelt campanar de planta quadrada amb pinacle.  

L'exterior arrebossat amb teulada de teules aràbiga.  

La porta de fusta de la sagristia és d'un sol batent que gira sobre un sol eix i obre només en un sentit. Està ricament decorada amb tons de blau, vermell i daurats. La part de dins de la sagristia està força malmesa. Possiblement la porta pertany a l'ampliació feta al segle XVIII.  

El temple fou cremat en iniciar-se la guerra civil de 1936-39; s’explica però que se'n pogué salvar la imatge de la Mare de Déu.  

La Mare de Déu dels Oms és una imatge romànica per a uns i gòtica per altres. Està força restaurada i es representada asseguda amb les mans obertes i col·locades una a cada costat del seu fill que té assegut sobre els genolls.  

També hi ha pintures murals que decoren tot l’interior del santuari i que son l’únic exemplar a la comarca de pintura mural, que representen la gran processó feta l’any de la gran plaga de la llagosta que tanta desolació reportà als pagesos de Sant Jaume en veure destruïdes totalment les seves collites.

 
La imatge de la Mare de Déu és advocada per a les trencadures i les malalties del bestiar. 

S’hi celebra l’aplec del dilluns de Pasqua Florida. 

El santuari dels Oms està catalogat com a Bé Cultural d’Interès local. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada