dissabte, 17 d’octubre del 2015

SANT ANTONI DE PADUA DE LA COLÒNIA ESTABANELL. CAMPRODON . RIPOLLÈS.

TERRES DEL RIPOLLÈS.

Baixàvem de Camprodon i en passar per la carretera que travessa la petita població de la Colònia Estabanell van observar la façana d’una església. Paràvem immediatament el cotxe i fotografiàvem l’edifici.

 
L'any 1870 s'iniciaren les obres de construcció d'aquesta colònia, la primera del riu Ter. Fou iniciativa de l'industrial d'Olot Antoni Matabosch, que traslladà per l'antic camí d'Olot a Ripoll tota la maquinària per a la posada en marxa de la nova fàbrica de filats i teixits de coto. La instal·lació tenia 300 telers i una secció de tints. La fàbrica patí un gran incendi l'any 1917.  

La companyia elèctrica Estabanell i Pahissa l'any 1923 va comprar la colònia a Matabosch i la colònia va passar a anomenar-se Colònia Estabanell, denominació que encara perdura en l'actualitat. La companyia li donà un nou i renovat impuls, va reconstruir la fàbrica, va posar en marxa la filatura i va ampliar la fàbrica successivament fins al 1957.  

L'església construïda l’any 1895, és dedicada a sant Antoni de Pàdua, i en la qual s'hi realitzen esporàdicament actes religiosos, té com a elements destacables, un petit campanar amb campana i un rosetó i, a la part posterior, tres finestrals d'arc apuntat, el central resta tapat. 

Les colònies tèxtils, com les fargues, com tantes altres industries són un record del passat industrial del nostre petit país. Una mostra de l’impuls dels nostres empresaris i una demostració del treball de la gent del nostre poble. Aprofitar el cabdal dels nostres rius per tal de fer funcionar la maquinaria. 

Text i recull dades. Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada