dimecres, 18 de novembre del 2015

SANTA MAGDALENA DE LA CORTADA DELS LLUCS. SANTA MARIA DE MERLÈS. BERGUEDÀ.

TERRA BERGUEDANA.

Al mateix peu de la carretera trobem la capella de Santa Magdalena en bastant mal estat de conservació i de complicat accés a causa de l’herba i els matolls que mig tapant el camí. També és anomenada com capella del Roser de la Cortada dels Llucs.

 
La data de construcció de la capella de Cortada dels Llucs és l'any 1557. A la llinda de la porta s'especifica que fou renovada l'any 1890 s'hi poden apreciar dues inscripcions on s'hi pot llegir "JOAN CORTADA 1552" i "RENOBAT 1890" (sic). 

És una capella de planta quadrada i coberta a quatre vessants. Tot el parament està fet amb carreus grossos i regulars de pedra ben treballada col·locats a trenca-junt.

 
Els carreus que hi ha sobre la porta estan col·locats de forma escairada.  

A la façana principal hi ha la porta orientada a  migdia, amb una llinda amb una motllura que ressegueix la part superior i decorada amb impostes que reprodueixen temes del bestiari. S’hi arriba mitjançant unes graons igual que al petit espai davant de l’edifici.

 
Per sobre la porta hi ha una cornisa que divideix la façana es dos meitats.  

A la part superior de la teulada s’endevinen les restes de dos pilars on possiblement havia hagut un petit campanar. Només en una de les façanes hi ha una finestra rectangular de doble esqueixada emmarcada amb pedra treballada.

 
Santa Magdalena de la Cortada dels Llucs és una església inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada