dimecres, 20 d’abril del 2016

SANT JULIÀ DE CANALDA. ODÈN. SOLSONÈS.

TERRES DEL SOLSONÈS. 

Visitàvem el poble de Canalda i la seva església sota el patronatge de Sant Julià.


Canalda és un poble (58 h.2009) situat a 1153 m alt., sobre la serra de Canalda (contrafort meridional de la serra de Port del Comte), a la dreta de la riera de Canalda (que neix als prats de Becies i s’uneix a la rasa d’Encies, afluent de la ribera Salada).  
 
Domina el poble, a l’oest, l’alta cinglera del puig Sobirà de Canalda (1943 m alt.), dita la roca de Canalda i al nord, la de la serra de Querol. 

 
A la consulta etimològica el DCVB en dóna aquesta definició.: pre-romana, probablement cèltica. En l'Acte Cons. Seu Urg. apareix la forma Kanavita. 

El 17 de febrer de l’any 900 l’església de Sant Julià fou consagrada pel Nantigis, bisbe d’Urgell, que l constituí canònicament com a parròquia. 

El nom de Kanavita  torna a aparèixer en la relació de parròquies del final del segle X o del principi de l’XI, continguda en l’apòcrifa acta de consagració de la Seu d’Urgell.   

Berenguer Brocat de Biosaca al seu testament de l’11 ded desembre de l’any 1093, deixà a la seva mare, i després al seu germà Ricard, la parròquia de Canalda. Amb la obligació que tinguessin cura durant tota la vida.
 
En un arxiu de l’Arxiu Diocesà de Solsona, datat a la vigila de Nadal de l’any 1200, i aprovat per Galceran, senyor de Santa Fe, apareixen enregistres els censos que havia de donar l’església de Canalda a la parròquia de Clerà.  

Església d'una nau, corresponent a una construcció dels segles XI-XII, que conserva part d'una capçalera (dos absis, manca el tercer) del segle IX. Els dos absis són coberts amb volta de canó sostinguda per arcs torals i són situats al sector est.

El conjunt, doncs, correspon a dues èpoques. De la més antiga en resta l'absis central i el lateral sud, amb un parament de carreus desbastats i disposats irregularment. A la segona època correspon la nau, amb un parament de carreus desbastats i col·locats en filades regulars.

Al mur de migjorn s'obre la porta d'entrada, d'arc de mig punt adovellat, que conserva una ferramenta d'estil romànic. En el frontis, sobre la finestra de doble esqueixada i arc de mig punt adovellat que el corona, hi ha una creu esculpida. Als absis encara resten algunes finestres d'esqueixada simple. 

Hi ha una escala exterior per pujar al campanar construïda posteriorment. 

Sant Julià de Canalda és un monument protegit i inventariat dins el Patrimoni Arquitectònic Català. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada