dimecres, 25 de maig del 2016

SANT JAUME DE COLL D’ARQUES. NAVÈS. SOLSONÈS.

TERRES DEL SOLSONÈS. 

Baixàvem de la serra de Busa on havíem visitat la seva església sota l’advocació de Sant Cristòfol. En un viratge prop del lloc de coll d’Arques observàvem un cartell que deia capella de Sant Jaume i camí d’Ordrigues.

 
Encuriosits per no haver vist mai cap informació d’aquesta església van aparcar. Volen conèixer aquest petit temple ens hi acostàvem i fèiem les corresponents fotografies. 

Simplement una capella abandonada i oblidada del culte. Cercant dades no n’he trobat cap que expliqui res d’ella. Quan he buscat una mica més, surt en rutes de caminades, però com punt de sortida o de pas.
 
Es situada molt a prop de la pista asfaltada, damunt d’un petit pujol al nord de la serra de Condonyola. El lloc és un dels punts de sortida per pujar al Grau de la Creu.

L’edifici és una construcció pràcticament quadrada amb volta de canó. Sense absis. La coberta és de teules.  

 
La porta d’entrada a llevant és amb una gran llinda de pedra i unes dovelles també de bones proporcions que la suporten. Hi ha una petita finestra quadrada. 

No hi ha cap porta que tanqui el recinte, només un palet de fusta i un tros de tronc per assegurar-lo.  

A migjorn hi ha una finestra rectangular.  

Al costat de la porta una creu gravada en la pedra és únic signe exterior de religiositat. 

De l’interior quasi més val no parlar-ne. L’altar és destrossat. Les parets són mig pintades de negre.

 
El seu mobiliari es composa d’un matalàs vell i gran quantitat de botelles buides. Segurament ha servit de refugi en moltes ocasions i tal vegada algú la fet servir de residència. 

Malgrat tot la construcció sembla sòlida i disposada a  sofrir molts més avatars. A prop hi ha una construcció enrunada. 

Text i recull dades. Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada