dimecres, 23 de novembre del 2016

SANTA EULÀLIA D'ARGENÇOLA. CASTELLNOU DE BAGES.

TERRES DEL BAGES. 

En la nostra anada a la Fira Medieval de Súria passàvem per davant, i per tant no podíem deixar de visitar, l’església de Santa Eulàlia d’Argençola.  

 
Argençola és un llogaret (11h. 2009) a la dreta de la riera de Sant Cugat, al peu de la serra de Castelladral (400 m alt.). 

La seva antiga església parroquial de Santa Eulàlia, a la vall de la riera de Tordell, a l’extrem superior del terme i dintre la demarcació del castell d’Argençola, antic castell molt poc documentat.  

Coneguda com a parròquia des del segle X, fou agregada després a la de Sant Cugat del Racó. L'actual església data del segle XVIII (1787) i és parròquia sufragània de la parròquia de Sant Andreu de Castellnou.

Santa Eulàlia d’Argençola és un  edifici d'una sola nau i de planta rectangular que té la coberta de dos vessants que desaigüen a les façanes laterals. El ràfec es troba decorat amb tres fileres de rajols i teules ceràmiques. 

En la façana principal, hi ha un campanar que sobresurt en alçada, i que té la teulada també a dos vessants. Té dues obertures d'arc de mig punt amb dues campanes. En la seva part més alta hi ha una creu llatina de pedra 

La façana principal, orientada a ponent, consta d'un portal centrat d'arc de mig punt adovellat. Tanca la clau una dovella de gran dimensions . A un costat d'aquest, hi ha una imatge i una inscripció amb rajoles vidrades on hi ha una il·lustració de Santa Eulàlia, i una explicació dels orígens de l'església. 

Sobre del portal, presenta una petita obertura circular construïda amb  pedra carejada de forma quadrangular.

Tant la façana de tramuntana com a la de migdia s’han adossat dos cossos de planta baixa. El mur és arrebossat i pintat de color ocre. Els angles entre façanes es troben ornats per carreus de pedra de mida mitjana. 

A l'interior i totes les parets es troben enguixades. Posseeix un altar amb un senzill retaule. Completa el mobiliari un confessionari, una capella amb un sant, tres figures de sants al voltant de l'altar (amb Sant Antoni, Sant Isidre i Santa Eulàlia), un baptisteri, etc. 

Santa Eulàlia d'Argençola és una església d'origen romànic segons sembla ser esmentada l'any 993. 

Prop de l’entrada hi ha un cartell que ens assenyala la proximitat del llac d’Argençola. L’embassament d’Argençola ocupa una superfície d’1,5 hectàrees. La zona humida inclou l'embassament i les zones adjacents. 


L'embassament està situat a la riera d’Argençola, tributària del Cardener. Es tracta d’un petit embassament la resclosa del qual fou construïda als anys 20 pel propietari de la zona, ja preocupat pel medi ambient i amb una sensibilitat paisatgística notòria. Actualment, l’aportació constant de sediments per la riera ha reduït en un 95% la superfície de l’estany que havia estat conegut com el «Llac d’Argençola».

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada