dimecres, 8 de març del 2017

MARE DE DÉU DE L'ESPERANÇA. TORÀ DE TOST. RIBERA D’URGELLET. ALT URGELL.

TERRES DE L’ALT URGELL.  

Visitàvem el poble de Torà de Tost i la seva església sota l’advocació d ela Mare de Déu de l’Esperança.

 
Hem de dedicar una salutació cordial a les persones del poble de Torà de Tost que amablement, i sense tinguéssim cap conversació prèvia, a l’assabentar-se de la nostra presència vam brindar-se amablement a ensenyar-nos l’interior de l’església. Va estar una agradable i amigable estona i una amable conversació. Gràcies amics de Torà de Tost! 

Torà de Tost és un nucli de població disseminada (16 H. 2009/ 1014 m. alt.) que pertany actualment al municipi de Ribera d’Urgellet. L’any 1968,  Tost fou fusionat amb altres pobles dels voltants en el nou municipi de la Ribera d'Urgellet, amb capital al Pla de Sant Tirs. 

És situat al vessant septentrional de la serra de Tost, dominant, per l’esquerra, la vall del riu de Tost, aigua amunt d’aquest poble, de la parròquia del qual depèn la seva església.
 

Es coneix molt poca cosa de la història medieval del poble de Tost. En el llibre de visites parroquials del bisbat d'Urgell de 1758 hi ha una breu referència a la parròquia de Sant Martí de Tost en la qual es parla de la capella de la Mare de Déu de "l'Espectasió".  

Es tracta, per tant, d'una capella annexa a l'església parroquial de Sant Martí de Tost i totalment dependent d'aquesta església, sense cap altra obligació per part del rector que disposar d'un censal assignat per al seu manteniment. 

 
Cap a 1850 Pascual Madoz recull que es tracta d'una església annexa a la parroquial de Sant Martí de Tost i que era aleshores servida per un vicari nomenat pel rector de Tost. A principis del segle XXI l'església de l'Esperança de Torà de Tost depèn, junt amb la resta d'esglésies de l'antiga parroquial de Tost, del rector de Noves de Segre.  

L'església de la Mare de Déu de l'Esperança de Torà de Tost és un petit temple d'una sola nau. La coberta del temple és de volta de canó dividida en tres trams per dos arcs torals.  

La capçalera plana està  orientada a nord-est. La part de l'altar està més alta que la resta del temple i s'hi accedeix per uns graons i està separada per una barana de ferro forjat.. Està emblanquinada i presenta un cor de fusta elevat als peus. A l'entrada sota l'escala d'accés al cor hi ha una petita pica baptismal. 

 L'altar major presenta tres fornícules, la central força gran i les laterals més petites, on hi ha les imatges de les principals advocacions vinculades a l'església. Al mur nord de la zona del presbiteri s'obre una porta en arc rebaixat per accedir a la sagristia.  

L'accés al temple es troba a la façana de ponent. Es tracta d'una façana força alta en relació a la seva amplitud. La porta d'accés està descentrada a l'esquerra en relació a l'eix de simetria. Es tracta d'una porta coronada per un arc rebaixat i amb una motllura de perfil rectangular. A la part alta de la façana hi ha un petit ull de bou. Aquesta està coronada per un campanar d'espadanya d'un sol ull.

 
La coberta és de teula a doble vessant i el parament exterior és de pedra vista amb restes d'un recobriment anterior de morter de calç. L'obra és a base de carreuons irregulars a excepció de les cantonades, on els carreus són més grans i més regulars. 

Per les seves característiques podem dir que es tracta d'un edifici d'època moderna, dels segles XVII o XVIII. 

La Mare de Déu de l'Esperança de Torà de Tost és una església protegida com a Bé Cultural d'Interès Local. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada