divendres, 5 de maig del 2017

SANTA CECÍLIA D’ODÈN. SOLSONÈS.

TERRES DEL SOLSONÈS. 

El poble d’Odèn (18 h. 2005/ 1291 msnm) és format per un conjunt de masies disseminades.

L’església parroquial de Santa Cecília d’Odèn, és esmentada ja el 839, en l'apòcrifa acta de consagració de la Seu d'Urgell. 

Els primers decennis del segle XII foren una època de donació de castells i d'esglésies a la canònica de Solsona. Una d'aquestes donacions fou la que l'any 1114 feien Miró Arnau, la seva muller Guilla i els seus fills quan traspassaven a Santa Maria de Solsona l'església de Santa Cecília d'Odén i el castell del Soler d'Odèn. A partir d'aquest moment l'església surt esmentada en diverses ocasions (1124, 1150, 1163, 1180, 1188) confirmant la seva donació a Santa Maria de Solsona.
Ramon d’Odèn en el seu testament, l’any 1212, abans de peregrinar a Sant Jaume de Galícia, va deixar tots els seus drets sobre els castells d’Odèn i de Timoneda al monestir de Solsona.

Des d’aleshores fins a la desamortització fou del domini dels pabordes de Solsona i després de la comunitat de canonges. La comunitat nomenava el batlle, que sovint era de la masia del Call d’Odèn, veïna al Castell. 

L’antiga església, d’estructura arquitectònica molt primitiva, s’alça al peu de l’encinglerada serra d’Odèn, sota les restes de l’antic castell d’Odèn. 

Aquestes restes, que encara es poden observar al costat de la nova, fan suposar que es tractava d'un edifici d'una sola nau rectangular i coberta amb volta apuntada. A ponent hi resten encara uns metres de la volta apuntada primitiva, on va construir-s’hi la sagristia.

El mur de migjorn  fou aprofitat per a la nova construcció, sent el mur de tramuntana de l'església nova. En aquest mateix mur hi ha una porta tapiada, que coincideix amb una capella, d'arc de mig punt i amb restes de dovelles.


La nova església fou bastida al segle XVIII i modernament ha estat restaurada, almenys pel seu estat actual. No he trobat cap descripció d’aquest nou temple. 

Santa Cecília d'Odèn és una església inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada