dimecres, 7 de juny del 2017

MARE DE DÉU DE LA CONSOLACIÓ. CERCS. BERGUEDÀ

TERRA BERGUEDANA 

Sempre en passar per la carretera divisàvem les restes cada vegada en més mal estat de l’església de la Consolació. En aquesta ocasió des de la carretera vam fer-hi una fotografia.

  
En la recerca de dades trobem una ressenya de la revista Erol signada per Ramon Viladés que utilitzem per fer aquesta crònica. 
Com sol passar en altres santuaris, a la Consolació hi havia, des d’antic, una petita capella, la qual l’any 1691 estava mig abandonada. 

El 1773, fou nomenat prior de la Vadella, Francesc Puig i Berenguer, natural de Berga. Féu tots els esforços per restaurar la petita capella, però al final l’hagué d’enderrocar i construir-ne una de nova. El 1783 es posava la primera pedra del santuari dissenyat per el mestre d’obres i arquitecte de Berga, Pere Puig. L'any 1785 l'església ja estava coberta i les voltes arribaven fins al presbiteri.  Després de superar no poques dificultats, el 30 de maig 1790 s’inaugurava i es beneïa solemnement el nou santuari, amb la seva hostatgeria al costat, i rectoria. 

Es tracta d'un conjunt d'església i casa-ermita adossada que constituïa un antic santuari marià. És un edifici d’una gran esveltesa, té forma de creu grega, amb cúpula que uneix el creuer. Les característiques d’aquesta església són úniques al Berguedà. 

El campanar és d'espadanya de dues obertures i de fàbrica de maó. El conjunt a sofert múltiples obres i modificacions. Queda immergit en un context dominat per les construccions mineres de l'explotació propera. 

La primitiva imatge de la Mare de Déu de la Consolació, profanada el juliol de 1936, era representada asseguda, duia túnica vermella, mantell blau. Al braç esquerre porta l’infant Jesús i a la dreta un pom de flors. El Nen portava la bola del món en una mà, i l’altra la tenia oberta.  

Per la guerra civil de 1936 també es perderen els retaules barrocs que hi havia. Va ser decorada amb pintures murals, obra del pintor Tomàs Viladomat, oncle d'Antoni Viladomat. 

Tot plegat, però, està a punt de perdre’s, perquè qualsevol dia es pot esfondrar la volta. Si això passa, el Berguedà perdrà un edifici singular i únic a la comarca.

La Mare de Déu de la Consolació és una obra inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada