dimecres, 10 de gener del 2018

SANT VICENÇ DE CASTELLAR DEL RIU. BERGUEDÀ.

TERRA BERGUEDANA 

La nostre sortida va ser infructuosa a causa del mal estat de la pista, havia plogut un o dos dies abans. Al no ser el nostre vehicle un 4x4 vam preferir abandonar (cruel paraula) i tornar un altre jorn. Però com hi havia estat l’amic Francesc Puig Riera, he aprofitat la seva fotografia per fer aquesta crònica.

L’església de Sant Vicenç de Castellar del Riu, situada dins l’antic comtat de Berga, devia esser l’església del castell de Castellar, pertanyent a la jurisdicció eclesiàstica del bisbat d’Urgell. 

A l’acta de consagració de la catedral d’Urgell, document del segle X o del començament del XI surt esmentada la parròquia  de Castellar del Riu. 

Hi ha un document a la arxiu de la catedral d’Urgell en el qual consta que el 15 de desembre del 900 va ser consagrada l'església el bisbe Nantigís, a petició del prevere Ranesind, i dels habitants del lloc que havien erigit l’edifici. 

L’església i el lloc de Castellar del Riu surten esmentades com a possessions de la família vescomtal del Berguedà al segle XII. Pertanyien al vescomte Guillem de Berguedà i passaren a formar part de les possessions  del seu fill el trobador Guillem de Berguedà, el seu fill primogènit. Aquest l’any 1187 en el seu testament cedia a Santa Maria de Poblet un mas del terme de Castellar del Riu, confirmant una donació del 1183. 

L’església de Castellar del Riu fou parròquia tal com s’esmenta a la visita efectuada al deganat de Berguedà l’any 1312. L’any 1371 el capellà de l’església de Sant Vicenç pagava el delme corresponen a Santa Maria de la Seu d’Urgell. 

L’any 1363 el prior del monestir de Sant Llorenç de Morunys amb el consentiment de l’abat de Sant Sadurní de Tavèrnoles fundà la capellania de Sant Llorenç de Morunys amb les rendes que percebia de la parròquia de Sant Vicenç de Castellar del Riu.  

L’església era sufragània del santuari de Corbera el segle XVIII. Actualment no té culte i és abandonada i en ruïnes. 

Observo la fotografia de Catalunya Romànica i l’actual, el seu estat de deteriorament és palpable. 

L’església de Sant Vicenç és un edifici romànic  però molt desfigurat a causa de la quantitat i qualitat de les transformacions i reformes que han estat fetes al llarg de la seva història. 

Església d'una sola nau coberta amb volta de canó lleugerament apuntada, acabada a llevant amb un absis semicircular. Les capelles laterals són d'època posterior, cobertes amb volta de canó.  

Al sud-oest trobem una torre campanar de base quadrada.  

La porta d'entrada actual està oberta a l'absis, on també trobem una finestra a un nivell superior. Originalment es devia trobar al costat de migjorn on hi ha una capella oberta posteriorment. Per aquest motiu és devia traslladar a l’absis  i que conjuntament a la construcció de la finestra superior va ser sobre elevat. 

La coberta és a dues aigües de teula àrab. El parament és de carreus de pedra, més o menys de la mateixa mida, ben escairats, disposats en filades i units amb morter. El conjunt està envoltat per antics conreus, avui prats de pastura, i boscos. 

L'edifici està molt malmès. La teulada està esfondrada des de l'absis fins a l'arc presbiteral que encara es manté. El campanar es veu també mig enderrocat. No obstant encara es pot contemplar la volta apuntada de la resta de la nau. 

Sant Vicenç de Castellar del Riu és una església inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. 

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia. Francesc Puig Riera

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada