divendres, 2 de febrer del 2018

SANT ANDREU DE SOCARRATS. VALL DE BIANYA. GARROTXA

PASSEJANT PER LA GARROTXA

Socarrats és un poble (43 h. 2009/367 m. alt) situat als vessants de la serra de Sant Miquel del Mont, a la dreta de la riera de Santa Margarida, afluent de la riera de Bianya


La primitiva església de Sant Andreu de Socarrats de l’any 953, dins els límits d’un alou pertanyent a la comunitat de Santa Maria de Besalú. Posteriorment va ser enderrocada i en el seu lloc es va alçar l'actual, d'estil romànic. Aquesta darrera va ser consagrada l'any 1117 per Berenguer Dalmau, bisbe de Girona. En els documents és citada com a "Santi Andreae … in loco que dicitur Socarrads" i firmen l'acta, a part del bisbe, Gaucefred, arxilevita de Besalú; Berenguer, mestre d'escola, i el prevere Arnau Joan. Havia depès del monestir de Santa Maria de Riudaura.

Sant Andreu va deixar de ser parròquia l'any 1580/2 i es va convertir en sufragània de la de Sant Joan les Fonts, fins a l'any 1968 en què va passar a dependre de Sant Josep Obrer de la Canya 


Sant Andreu de Socarrats és una construcció de factura romànica. Va ser molt modificada durant el segle XVIII, moment en què es va donar forma de creu al temple amb l’afegiment de capelles laterals. Conserva encara bona part de la seva planta primitiva en l’extrem de ponent de l’edifici i a la capçalera, la qual és formada per un absis semicircular que té, al centre, una finestra de doble esqueixada, amb un arc de mig punt.

El campanar, inicialment d’espadanya de dos ulls, fou convertit en una torre, amb teulada a quatre vessants. En una de les seves pedres hi ha gravat l’any 1688.


La porta d’entrada actual, de llum rectangular i amb una llinda de l’any 1769, és a la façana de ponent, protegida per un porxo

L'any 1983 s'hi varen realitzar nombroses obres de restauració, i es van retirar part dels elements afegits al segle XVII. Com suprimir la sagristia enganxada a l'absis, repicar els murs, enderrocar els nínxols de la façana sud, etc., que li han retornat el seu aspecte primitiu. Malgrat tot, avui en dia, el temple té una planta similar a una creu grega, tot i que inicialment va ser construïda amb una única nau.  La nau està coberta amb una volta lleugerament apuntada.

El capitell d'època preromànica encastat a la façana est. Aquest capitell va pertànyer al temple antic de Sant Andreu. Hi són representats dos caps humans amb un motiu floral situat entre els dos.


A l’interior, destaca la pica baptismal, d'època romànica, d'immersió, de línies senzilles i sense cap mena d'ornamentació. La volta de l’absis és decorada amb unes pintures murals realitzades l’any 1948 per l’artista olotí J. Casas. Conserva un altar dedicat a Sant Isidre, dels segles XVIII-XIX.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur

Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada