divendres, 16 de febrer del 2018

SANTA MARIA DE PUIGPARDINES. VALL D’EN BAS. GARROTXA

PASSEJANT PER LA GARROTXA

Puigpardines és un poble (127 h. 2009) situat al SE de Sant Privat d’en Bas, a la dreta del Gurni o Gurn, afluent, per l’esquerra, del Fluvià.


La primera notícia està documentada l'any 1060, en què consta com a parròquia. L’antiga església de Santa Maria de Puigpardines, va ser cedida el 1108 pel bisbe Bernat Umbert de Girona i per la vescomtessa Ermessenda, muller d’Udalard Bernat de Milany, els canonges agustinians del priorat de Santa Maria de Manlleu que fundaren el priorat de Puigpardines. Una pabordia canonical regida per un canonge paborde o prepòsit; tenia només un o dos preveres i algun servent.

L'any 1362, segons el Llibre verd dels feus de la Seu de Girona, consta encara com a pertanyent al priorat de Manlleu.

Fou famosa l’anomenada Confraria d’En Bas, establerta en aquesta església, que agrupava nobles i pagesos (s. XIII-XIV). Des del segle XV no hi residí cap canonge i a partir del 1592 esdevingué simple parròquia rural, aviat convertida en sufragània de la de Sant Privat d’En Bas.


És un temple originàriament romànic que ha sofert un seguit de transformacions al llarg dels anys que desmereixen les seves línies primigènies.

Amb els terratrèmols del segle XV es va esfondrar l'absis i en reformar-la van construir al seu lloc la porta d'entrada.  Al ser ampliada s’afegiren dos cossos i un absis renaixentista pobre.

La porta d'entrada estava situada antigament al frontispici de ponent, amb l'arc sostingut per dues columnes de fust monolític i els capitells amb ornamentacions florals. Actualment està tapiada. Al seu costat s’eleva una gran torre amb campanar.

El temple fou novament modificat durant el segle XVIII i conservà fins a l’any 1936 unes pintures al fresc de Joan Carles Panyó.

La rectoria actualment és utilitzada com a casa de colònies


Santa Maria de Puigpardines és un monestir protegit com a Bé Cultural d’Interès Local.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada