divendres, 6 d’abril del 2018

SANT LLORENÇ D’OIX. MONTAGUT I OIX. GARROTXA

PASSEJANT PER LA GARROTXA

Oix és un poble (102 h. 2009/413 m alt.) del municipi de Montagut i Oix (Garrotxa). És situat a llevant de la serra del Talló, a l’esquerra de la riera d’Oix. Gran part de la seva població és disseminada.


L'església parroquial del poble d'Oix s'emplaça a l'extrem sud de la població amb la façana nord formant mitgera amb altres edificacions



L'església és esmentada ja el 937 , quan Sunyer en féu donació al monestir de Riudaura anomenada com "Sancti Laurentii de Evo". (el 977 el lloc és citat Ovoxo). Refeta fou consagrada el 1017. La toponímia passà a convertir-se posteriorment en "Evol" (1017), "Uxo" (1213) i "Uxio" (1362).

A mitjans del segle XVIII, amb ocasió d'una visita pastoral a Oix, el Bisbe de Girona, Baltasar de Bastero i Leó, ordenà que es destruís la trona de pedra existent i es canviés per una de fusta i, també, va fer destruir un relleu molt indecent que hi havia al presbiteri, segurament una representació d'Adam i Eva.

Sant Llorenç d’Oix és un edifici romànic del segle XII. Es va sobrealçar en temps posteriors per necessitats defensives. Té una sola nau amb volta de canó apuntada. A llevant hi ha un àbsis semicircular, sobrealçat. Presenta fris de dents de serra trencat per mènsules ornamentades, cornisa i finestra central amb dos arcs en degradació.

A migjorn, hi ha una cornisa, dues finestres i la porta d’entrada, amb arcuacions i llum rectangular. Aquesta porta que presenta diversos arcs en degradació i llinda es va obrir el 1977, arran d’unes obres de restauració fetes per la Diputació de Girona. En aquestes obres es va prescindir de la porta que hi havia a ponent de l’edifici i la nova porta es va portar de l’església de Santa Maria de Castella de Muntanya.

A migdia, també trobem quatre cartel·les alineades que en temps passats havien sostingut una galilea romànica. El campanar, situat a l’oest, era d’espadanya de doble obertura. Posteriorment es va convertir en torre. Al nord hi ha habitatges adossats a la paret.


La porta de fusta clavetejada amb forrellat decorat amb motius geomètrics i amb forma de cap de drac no és la pròpia sinó que pertanyia a l'església de Santa Maria de Castellar de la Muntanya.

La pica baptismal conservada a l'interior del temple, és d'època romànica. Té forma d'olla, i presenta unes característiques senzilles sense cap tipus d'ornamentació. 

L'escut d'armes de la noble família de Barutell, es conserva a l'interior del temple. La família, en el decurs del segle XV, va deixar el castell de Bestrecà i es traslladà al poble d'Oix.


L’església va conservar, fins el 1936, un retaule del segle XVI i una taula sobre una escena de la vida de Santa Bàrbara. Aquesta última es troba en el Museu Parroquial de Sant Esteve d’Olot.

Sant Llorenç d'Oix és una església inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada