dimecres, 9 de maig del 2018

SANT ESTEVE I SANT SEBASTIÀ DE SALLENT. BAGES

TERRES DEL BAGES

L'església de Sant Esteve i Sant Sebastià i el Castell de Sallent formen un conjunt homogeni situat al cim de l'anomenat Turó del Castell, (354 m. alt.) des d'on es domina bona part del Pla de Bages i de la vall del Llobregat.


El 1023 ja existia l'església matriu de Sant Esteve, situada junt al castell, així com l'església de Santa Maria, filial seva, situada a la plana vora el riu, on hi hauria ja un nucli de població. Ambdues esglésies foren confiades pels senyors de Gurb-Queralt al monestir de Santa Maria de l'Estany.

Sembla ser que arran de la pesta de l’any 1530 l’església va posar-se també sota l’advocació de Sant Sebastià.

Aquest edifici és l'església circular romànica més gran de Catalunya. A part, és un dels dos únics exemples d'església romànica de planta circular existents a la comarca del Bages. Ha tingut notables i profundes modificacions i actuacions.

La planta circular és deformada cap a llevant per l'absis central i les dues absidioles laterals en posició radial que el flanquegen. Els tres absis són orientats a llevant amb una austera decoració d’arcuacions llombardes sota les cornises de totes.

Tres finestres de doble esqueixada i un òcul damunt la porta d’entrada donen llum a l’interior de la construcció.


Fou reconstruïda, 'quasi de bell nou' sobretot gràcies a la iniciativa de la Confraria de la Trenta-sisena, de Sallent. Va trigar-se trenta-sis anys en deixar-la de nou acabada. Es va inaugurar el 5 d’octubre de 2008. 

Aquesta església disposava d'una important talla gòtica de la Verge amb el nen que fou cremada durant la guerra civil de 1936-1939.


Sant Esteve i Sant Sebastià de Sallent una església romànica catalogada com a Bé Cultural d’Interès Nacional i forma part del Patrimoni Artístic Nacional de Catalunya.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Fotografia: M. Rosa Planell Grau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada