divendres, 20 de maig del 2016

SANT LLEÏR. VALL D’ORA. NAVÈS. SOLSONÈS.

TERRES DEL SOLSONÈS. 

Visitàvem Sant Lleïr, a la part alta de la Vall d’Ora. Aquesta església és en bell mig d’una rodalia de masies i camins. Al seu costat trobem la casa hostal de força anomenada en la zona.

 

Ben segur que aquest temple havia estat un dels més secundaris de la zona. Tal vegada ofuscat per la preponderància del monestir de Sant Pere de Graudescales, força proper. No hem pogut trobar cap referència.
 

És un edifici d’una nau rectangular, sense absis diferenciat, cobert amb volta de canó. Al frontis hi ha una porta a la qual s’accedeix per un graons que salven el desnivell i damunt la qual hi ha el campanar d’espadanya, i a mitja paret, un finestra. Hi ha una altra porta adovellada i de mig punt a la part de migdia.  

A l’interior és visible la tasca d’adaptació a les noves necessitats litúrgiques, que obligaren a fer-hi una sòbria restauració. A l’indret de l’altar hi ha dues finestres de doble esqueixada, al mur de llevant i al de migdia. Encara es conserva el cor que fou muntat posteriorment.  

L’aparell és molt rústic , de reble, amb carreus als angles, S’oobserva una lleu diferencia entre la volta i els murs, la qual pot indicar que, en un principi, el sostre podia haver estat de fusta, sense la volta empedrada, que devia ser afegida  anys després.  

Hi ha una petita pica sobre una columna provenint de l’antiga i veïna parròquia de Sant Andreu de la Móra.

 
En aquest indret hi ha una casa Eco-Museu, un pont romànic i l’antiga serradora de cal Ambròs. Tot el conjunt és força interessant de visitar.  

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia: M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada